//TUBANTIA: Hoevese toneelgroep Ait Vedan: ‘Kom maar op wie ’t wat lijkt’

TUBANTIA: Hoevese toneelgroep Ait Vedan: ‘Kom maar op wie ’t wat lijkt’

Door André Scheffers in de Tubantia.
ST. ISIDORUSHOEVE – Het toneel in St. Isidorushoeve heeft een verfrissende metamorfose ondergaan. Dat mag de conclusie zijn na drie dagen Ait Vedan met dit keer ‘Hete bruiden maken buit’ op de planken van gemeenschapshuis ’t Meuken.

Ook de slotavond trok zaterdag een volle zaal en de reacties van het publiek waren louter positief. Bezoekers van buiten verbaasden zich bovendien over de kwaliteit van een toneelvoorstelling in zo’n klein dorp. En dat had volgens Remi Slotman alles te maken met de komst van een heuse regisseur in de persoon van Ton Krieger. ,,Als toneelgroep hebben we daardoor weer stappen vooruit kunnen maken en dat wordt gewaardeerd door het publiek. Het lopen van de lijnen, de mimiek, je houding; op allerlei details heeft Ton de zaak bijgespijkerd.”

Het aantal spelende leden baart ze in de Hoeve overigens wel zorgen. De kreet ‘Ait Vedan’ is in dat opzicht makkelijker gezegde dan gedaan. Nieuw aanwas, zoals de 24-jarige Slotman, is van harte welkom.

Na twee jaar achter de coulissen te hebben gewerkt, nam de Hoevenaar een klein rolletje aan en speelde hij dit keer de belangrijke rol van de Italiaanse glibber Guisseppe Antonini, die de deksel op z’n neus kreeg van één van de oververhitte bruiden in het stuk, geschreven door Rolf Salomon. ,,Dit stuk is geschreven voor zeven spelers. Maar als het een stuk voor meer dan tien spelers zou zijn, hadden we een probleem. Daarom komt de kwaliteitsimpuls op het juiste moment en we hopen dan ook dat zich jeugd meldt waar we de komende jaren mee door kunnen. En wellicht spreekt Ait Vedan ook spelers buiten de Hoeve aan. Die zijn ook welkom.”

Jonge spelers kunnen volgens Slotman in hun rol doorgroeien, zoals Ellen Bos bijvoorbeeld. Ellen Bos was lange tijd de dochter van in voorgaande stukken en speelde nu een volwassen rol als bruid. Slotman: ,,Sinds 1983 gaat het toneel in de Hoeve Ait Vedan en dat willen we graag zo houden. Dus kom maar op wie het wat lijkt.”

Gepubliceerd via: https://www.tubantia.nl/haaksbergen/hoevese-toneelgroep-ait-vedan-kom-maar-op-wie-t-wat-lijkt~abd3c4ef/

2018-02-05T12:16:29+01:00