//Ait Vedan staat in de krant! Een mooi artikel over onze uitvoering!

Ait Vedan staat in de krant! Een mooi artikel over onze uitvoering!

Een mooi nieuwsbericht uit onze regionale krant Tubantia.

Bron: https://www.tubantia.nl/haaksbergen/avondje-lachen-met-ait-vedan-in-sint-isidorushoeve~a7892dbf/


Avondje lachen met Ait Vedan in Sint Isidorushoeve

Betty Morsinkhof  SINT ISIDORUSHOEVE – Ait Vedan heeft de afgelopen maanden gerepeteerd voor de klucht Tante Bella’s beautysalon. Daarmee kiest de Hoevese toneelvereniging weer voor een avondje lachen. 

Wéér lachen, want dat is wat het publiek wil. „Met een drama hoef je hier niet aan te komen. Dat zou een regelrecht drama worden”, zegt André Temmink, voorzitter van Ait Vedan en een van de hoofdrolspelers. Een klucht is doorgaans dolle pret, maar beslist niet eenvoudig om te spelen. Het vereist vlot en dynamisch spel. Aarzelingen zijn uit den boze.

Regie

„Tekstuele ‘uitstapjes’ kunnen de spelers zich niet permitteren. De vaart moet erin blijven, dat is cruciaal”, aldus Ton Krieger, die voor het vierde achtereenvolgende jaar de regie in handen heeft. Dat de teksten er bij de spelers sneller dan ooit inzaten heeft Krieger aangenaam verrast. „Pas als je de tekst héél goed kent kom je toe aan het spel. Dit uitgangspunt moet je als groep dragen. Dat zit hier wel goed.”

Hij is gefocust op stemgebruik. „Daar ben ik, denk ik, af en toe best vervelend in. Maar die tonen, dat luistert zó nauw.” Krieger zegt veel steun te hebben aan regieassistent Jan Rikkerink, ooit zelf regisseur bij Ait Vedan. „Ton weet het beste uit de spelers naar boven te halen”, vindt zijn voorganger.

Decor

Het decor van de klucht is de beautysalon van tante Bella. Na haar overlijden erven de broers Berend en Albert haar zaak. Opknappen en zo snel mogelijk verkopen is hun doel. Als timmerman en schilder is dat geen probleem voor ze. Maar als het duo ook zelf de schoonheidsbehandelingen op zich neemt, zijn hilarische taferelen onvermijdelijk. Helemaal als er opeens een onbekende erfgenaam uit Canada opduikt.

Laatste week

Andreas van der Heide en Kieran ten Brinke maken hun toneeldebuut. Ten Brinke was tot nu toe als geluidsman alleen achter de schermen actief. „Stiekem begon het te kriebelen om een keer op de planken te staan”, vertelt hij. „De sfeer van het samen toeleven naar een uitvoering heeft me geprikkeld. Met name die laatste week, als de hele club bezig is met het opbouwen van het podium, het decor, licht en geluid. En dan de generale repetitie. Prachtig vind ik dat.”

Tekstuele uitstapjes kunnen niet. De vaart moet erin blijven, dat is cruciaal

 Ton Krieger, regisseur

Zijn rol is niet groot, maar wel belangrijk voor het stuk. „In het begin had ik wat moeite met het hoge tempo”, bekent de 28-jarige Hoevenaar. „Ton en de ervaren spelers hebben me erdoor geholpen. Plankenkoorts? Dat denk ik niet. Als dj sta ik vaker voor een zaal met mensen.”

Tante Bella’s beautysalon speelt 7, 8 en 9 maart in gemeenschapshuis ’t Meuken, aanvang 20.00 uur. Vrijdag en zaterdag is uitverkocht. Daarom is er een extra voorstelling op zondag 10 maart. Kaarten via tel. 074 3575460 (dagelijks na 13.00 uur) of ait-vedan.nl.

2020-03-23T16:57:20+01:00